La Dicha - Tereré
Ennek a maté teának az igazi karakterét érdemes meleg felöntéssel kifigyelni!
Első találkozásomkor a legelső benyomásom az erőteljese,
karakteres, masszív íz világ volt, hozta a tradicionális yerba maték minden izgalmát,
érdekességét, erejét. Érdekes módon azóta megjuhászodott! Ez egy remek példája
annak, hogyan szokjuk meg az új ízeket, hogy alkalmazkodunk hozzájuk idővel.
Azóta inkább a közepesen erős, jól, hosszan iható maték közé sorolom.
Első felöntésre a hagyományos ízek minden csudája elénk
tárul, szénás, magvas, mély ízvilág, lecsengésében pedig a fás-avaros ízjegyek,
a nyelvgyöknél hosszan maradó savanykás utóíz, de abból is a jó fajta! Mint
mikor egy gyümölcskehelyre pár csepp lime-ot teszünk, és annak a savassága ül
meg a falatok közt.
Következő felöntésknél – és ezt imádom ebben a matéban! -rögtön
elindul egy egybeolvadási folyamat az ízek részéről és ez azután nagyon hosszan
elszórakoztatja a kedves kortyót. A karakteresség megmarad, a szénás-magvas ízvilág
megédesül(!), és a kellemes savany utóíz ebben az édeses környezetben hagy a kortyok
közt.
Meglehetősen kitartó ez a mate, sok felöntésen át
halványodik az íze, néha váltakozik, enyhe kanyargással halványul el, de
lényegében ez az csapásirány marad. És zseniális a rusztikus feeling, hatalmas
szár darabok, úriasan beledobálva a méretesre vágott levelek közé! Itt nagyon
jól megfigyelhető a Brazil dió effektus, ahatalmas darabok a tetején, míg a
porosabb rész az alján csücsül.
Hidegen felöntve persze lassabb ez a folyamat, a mate inkább
üde marad, már eleinte is előtérbe kerül az édeses felhang, az íz nem megy annyira mélyre, de persze így is egy nagyon hosszan iható, remek yerba! Nekem tereréként
túl lágy, sztem ez melegen ajánlott 😉, de persze melegen pedig a felöntési hosszokkal
érdemes vigyázni, el tud durvulni!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése